Razvoj

Kinezi na turistička putovanja potrošili čak 277,3 milijarde dolara

Učešće turizma u svetskom BDP-u iznosi 9 odsto.

Prihodi od međunarodnog turizma u 2018. godini u svetu su iznosili 1.700 milijardi američkih dolara, što je za 4 odsto više nego u 2017. godini i predstavlja novi rekord, čime je turizam zadržao treće mesto među privrednim sektorima u svetu, pokazuju podaci Svetske turističke organizacije - UNWTO.

Iako je turizam u početku bio privilegija malobrojnih pojedinaca, danas u turističkim putovanjima učestvuje više od milijardu ljudi godišnje. Globalizacija, više slobodnog vremena, industrijska, tehnološka i saobraćajna revolucija i razvoj građanske klase, uticali su na pozicioniranje turizma kao jednog od najvažnijih faktora ekonomskog razvoja u svetu.

Ukupan broj turista takođe raste, u 2018. godini bilo ih je 1,4 milijarde ili 6 odsto više nego u 2017. godini. Prema procenama, ovaj trend će se nastaviti i u 2019. godini. U prva tri meseca ove godine bilo je 4 odsto više međunarodnih turističkih dolazaka nego u isto vreme 2018. godine, a do kraja godine očekuje se porast od 3 do 4 odsto.

Strani turisti koji su svojom potrošnjom u 2018. godini najviše doprineli rastu prihoda od međunarodnog turizma su Kinezi, koji su širom sveta potrošili 277,3 milijarde dolara ili 5,2 posto više nego u 2017. godini, a na drugom mestu su turisti iz SAD-a sa ukupnom potrošnjom od 144,2 milijarde dolara, prenosi B92.

Nemci su zauzeli treće mesto na ovoj listi, i potrošili su 94,2 milijarde dolara, što je porast od 1,2 odsto u odnosu na 2017. godinu. Četvrti su Britanci, koji su na putovanja izdvojili gotovo 76 milijardi dolara ili 3,4 odsto više, dok se na petom mestu ističu Francuzi sa cifrom od 48 milijarde dolara.

Podaci UNWTO-a pokazuju i da su Azija i Pacifik imali najveći rast u prihodima od međunarodnog turizma 7 odsto, nakon čega sledi Evropa sa povećanjem tih prihoda od 5 odsto, dok su srednja i istočna Evropa i severoistočna Azija bile podregije sa najvećim rastom prihoda, od po 9 odsto.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!