Svet građevinarstva-nekretnina

Kinezi prave grad-šumu: Najzelenije mesto na planeti

Ovaj mini-grad biće domaćin za 40.000 drveća i skoro milion primeraka 100 vrsta raznoraznih biljaka.

Majstorsko arhitektonsko delo Stefana Boerija, celokupan grad koji prkosi zagađenju vazduha, trenutno je u izgradnji u kineskoj provinciji Liuzhou. Naselje nosi naziv "Luizhou grad-šuma" (Liuzhou Forest City) i prema projektu celokupno će biti prekriveno biljkama i drvećem, počevši od stanova, kancelarija, prodavnica, hotela, bolnica i škola.

 

 

Kada njegova izgradnja bude završena, u ovaj zeleni grad moći će da se useli 30.000 stanovnika, a sam grad će moći da apsorbuje 10.000 tona ugljen dioksida godišnje i da za isto vreme proizvede oko 900 tona kiseonika. Grad će biti izgrađen na severu Liuzhoua, u planinskom predelu Guangksi, na površini od 175 hektara duž reku Liudjiang. Sa glavnim gradom provincije biće povezan brzom železničkom linijom.

 

 

Ovaj mini-grad biće domaćin za 40.000 drveća i skoro milion primeraka 100 vrsta raznoraznih biljaka. Parkova neće biti samo duž kvartova i ulica, već i na samim terasama, krovovima i specijalnim platformama na zgradama, kao i u samoj unutrašnjosti građevina. Po prvi put na svetu, jedan grad će biti potpuno energetski nezavistan i snabdeven energijom kompletno iz obnovljivih izvora energije, što će za samu Kinu značiti potpuni preokret, budući da su tamošnji gradovi jedni od najzagađenijih u svetu.

Odmah nakon svetskog uspeha zgrade "vertikalne šume" u Milanu, koja će biti replikovana na mnogim mestima u svetu, "grad šuma" arhitekte Stefana Boerija još više proširuje koncept zelenih zgrada i naselja koja su i više nego potrebna današnjem urbanom svetu, ali u isto vreme predstavljaju veliki problem modernim proizvođačima energije.

 
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!