Industrija

Ko su Kinezi koji su kupili RTB Bor?

Kineska kompanija “Ziđin” izabrana je za strateškog partnera za RTB Bor.

Ova firma je dostavila biznis plan od 1,46 milijardi dolara, zatraživši 63 odsto vlasništva u rudniku, a u septembru bi trebalo da uplati prvi novac i tako zaključi posao.

Resorni ministar Aleksandar Antić je rekao da se kompanija obavezala da zadrži svih 5.000 radnika, kao i da će obezbediti 200 miliona dolara za vraćanje decenijskih dugova.

Da li je najzad postignuto konačno rešenje za dugovima razoreni rudaski basen u Boru biće uskoro jasno.

Uslovi tendera su bili:

- Da se zadrži 5.000 zaposlenih;
- Obavezna dokapitulizacija od 350 miliona dolara, od kojih na zatvaranju ugovora mora da se uplati minimum 100 miliona;
- Da se dostavi obavezujući poslovni i investicioni plan na osnovu kojih će se vršiti analiza njihovih ponuda i ciljeva.

Kineski partner Vlade Srbije je prošle godine bio 22. na listi najvrednijih rudarskih kompanija na svetu. Reč je o jednom od najvećih kineskih proizvodača zlata, a drugoj po veličini kompaniji u proizvodnji bakarne rude.

Radi u devet zemalja, a zapošljava 17.500 radnika. Godišnji poslovni prihod ove firme iznosi 10 milijardi evra, dok čista dobit grupacije dostiže više od 230 miliona evra.

Za ovog zlatnog giganta vezuje se i velika afera 2010. godine, zbog nelegalnog izlivanja kiseline iz jednog od njihovih rudnika u reku Ting. Utvrđeno je da je zbog toga ubijeno ili otrovano hiljade riba, a to je uticalo i na svadbevanje vodom oko 60.000 ljudi, o čemu je pisao Reuters 2011. godine.  

Kompanija je morala da plati na osnovu počinjene štete 4,62 miliona dolara, odlukom lokalnog suda u provinciji Fujan, zbog "toksične epidemija koja je izazvala ozbiljno zagađenje životne sredine", prenosi BBC News na sprskom jeziku.

Ministar energetike Aleksandar Antić objasnio je da je ova kineska kompanija dostavila najbolju ponudu, ponudivši obavezujući biznis plan u iznosu od 1,26 milijarde dolara, od čega je 350 miliona obavezujućih za dokapitalizaciju.

Da bi Kinezi i postali vlasnici, treba da uplate u septembru prvi deo novca, objasnio je Antić.

Ova kompanija se obavezala i na očuvanje 5.000 radnih mesta, kao i na to da će obezbediti 200 miliona dolara za rešavanje istorijskih dugova.

Inače, do sada je bilo više pokušaja prodaje "RTB Bor"-a:

2006. - Raspisan tender. Rumunski "Kuprom", koji je dostavio najveću ponudu, od 400 miliona dolara, ni posle produženja rokova nije dostavio bankarsku garanciju.
2007. - Raspisan tender. Austrijski "Atek" dao najbolju ponudu od 466 miliona dolara, ali ni oni nisu imali novca za ulaganje.
2008. - Ponudili 67 odsto vlaništva, niko se nije javio na tender
2016. - Usvojen UPPR za RTB Bor
jul 2018 - raspisan novi tender za RTB Bor, a rok za ponude bio 20. avgust

"RTB će biti oslobođen svih dugova - po prvi put kompanija će biti bez duga, to nikada nije bilo", rekao je Antić.

"Imali smo više kompanija koje su aplicirale i platile dokumantaciju, uradile analizu, a dobili smo tri ponude o čemu smo obavestili javnost", rekao je on i dodao da je na osnovu tih ponuda komisija izvršila ocenu ispunjenosti uslova.

Antić je rekao da ruska kompanija nije ispunila uslove, jer nije dostavila bankarsku garanciju od milion dolara, dok su kineske kompanije taj uslov ispunile.

Siniša Mali, ministar finansija, rekao je da se sa novim kineskim investicijama u RTB Bor, u narednih šest godina, očekuje udvostručeno učešće u BDP-u Srbije, prenosi BBC.

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!