Svet građevinarstva-nekretnina

Kod 21 poslodavca zatečen 61 radnik “na crno”

Ministarstvo za rad objavilo je na svom sajtu spisak sa imenima 21 poslodavca kod kojih su zatečena lica na radu "na crno".

Prema tom spisku, prilikom vanrednih inspekcijskih nadzora izvršenih 1. septembra na gradilištima u Beogradu, ukupno 61 lice koje je radilo "na crno" zatečeno je kod 16 poslodavaca koji su registrovani u Agenciji za privredne registre (APR), ali i kod pet neregistrovanih subjekata.

Najviše radnika "na crno" - njih pet - inspekcija je zatekla kod Milka Mitova iz Beograda, dok je Aleksandar Stojimirović, takođe iz Beograda, samostalno obavljao neregistrovanu delatnost.

Na spisku stoje i nazivi firmi poslodavaca koje su registrovane u APR, a kod kojih je inspekcija 1. septembra, takođe, zatekla neprijavljene radnike.

Najviše lica na radu "na crno" - po sedmoro njih - zatečeno je, prema spisku, u SZR "L.U.K.A.D" i "Armart 011" iz Beograda, dok je u SZR "Lim - Rad Plus" iz Loznice zatečeno šest takvih radnika.

Bez papira su, između ostalih, zatečena i četiri radnika u SZR "Dane" iz Starih Banovaca, dok su po tri takva radnika zatečena u "Građi promet" doo, iz Beograda i GR "Gaković gradnja", Beograd. Po dva neprijavljena radnika zatečena su u firmama "Cakić gradnja" iz Velike Moštanice, "Crna Trava gradnja" doo iz Crne Trave, PR Dragoljub Muškinja iz Stare Pazove, ZGR "Buda gradnja", Beograd, "Eksing" doo, Beograd, PR "MR MILMAR", Beograd i SZR "Saša", Beograd.

"Lukas gradnja" Beograd, SZR "Sve u redu" Loznica i "ARHI PRO" doo Beograd imali su po jedno zatečeno lice na radu "na crno", prenosi “Blic”.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Zoran Đorđević, izjavio je da će sve firme, koje zapošljavaju radnike na crno, biti istaknute na sajtu Ministarstva za rad.

Đorđević je tada ukazao da su i nakon najave vanredne inspekcije svih gradilišta u Beogradu, inspektori zatekli pet radnika na crno, a dodatnom inspekcijom u još četiri opštine 56 neprijavljenih radnika. Ministar je najavio i da se razmatra o izmeni Zakona o radu, koji će biti rigorozniji prema onima koji krše zakon, a do tada će Ministarstvo na svom sajtu objavljivati sve što inspektori za rad otkriju na terenu - gde su vršene kontrole, ko zapošljava radnike na crno, koliko radnika...

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!