Industrija

Kod Bora pronađeno najbogatije ležište zlata na planeti

Profesor Rudarsko geološkog fakulteta Vladimir Simić kaže da je istočna Srbija bogata zlatom i bakrom, te da, prema slobodnoj proceni, ima onoliko rude koliko je do sada iskopano od početka 20. veka.

Simić je naveo da je "Čukaru Peki" nalazište vrlo bogato rudom na oko 500 metara ispod zemlje. 

"Moja slobodna procena je da sigurno u istočnoj Srbiji ima još ovoliko koliko je iskopano od početka 20. veka pa do danas. Ali, će biti potrebno još mnogo vremena i novca da se uloži u istraživanja da bi se došlo do ekonomski opravdanih projekata", rekao je on. 

Projekat "Čukaru Peki" jedan je od najznačajnijih skorije objavljenih geoloških otkrića u svetu, a u pitanju je porfirska mineralizacija sa visokim sadržajima bakra i zlata i nalazi se u neposrednoj blizini stogodišnjeg rudnika bakra RTB Bor. 

Tu su ustanovljeni početni resursi od 1,7 miliona tona bakra i 98 tona zlata, a pronađena je i najbogatija bušotina na planeti u kojoj je detektovano prisustvo zlata od čak 50,3 grama po toni. 

Prema do sada istraženim ležištima u svetu, najbogatiji sadržaj pronađen je u rudniku Hollister u Americi, gde se izvlači 27,20 grama zlata po toni rude, a "Čukaru Peki" ga prevazilazi čak dvostruko, pokazuju podaci Geološkog topografskog instituta SAD (USGS). 

Prema cenama zlata i bakra na Londonskoj berzi, u okolini Bora krije se bogatstvo vredno gotovo 18 milijardi dolara. Sredstva uložena u istraživanje iznose 20 miliona, a otvaranje rudnika koštalo bi oko pet milijardi dolara. 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!