Društvo

Koja je država najkorisnija i najvrednija za svoje građane?

Firma "Henlei & Partners", koja se bavi pitanjima vezanim za rezidenciju i državljanstvo, nedavno je objavila svoj godišnji indeks ’Kvaliteta nacionalnosti’, koji rangira države sveta na osnovu kvaliteta života koji građani određenih zemalja imaju u odnosu na ostatak sveta.

Firma "Henlei & Partners", koja se bavi pitanjima vezanim za rezidenciju i državljanstvo, sa sedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu nedavno je objavila svoj godišnji indeks ’Kvaliteta nacionalnosti’, na čijem se vrhu liste već šest godina nalazi – Nemačka. Među razlozima ovakvog dominantnog vođstva navode se snažna ekonomija i visoke ocena za mir, stabilnost i slobodu putovanja.

Kako bi odredili kriterijum rangiranja, stručni tim ove kompanije je ustanovio pojmove, kao što su "unutrašnje" i "eksterne" vrednosti jedne nacionalnosti. "Unutrašnja" vrednost se zasniva na ekonomskoj snazi zemlje, njenom nivou osnovnog ljudskog razvoja (prosečan životni vek, prosečni stepen obrazovanja stanovništva i životni standard), kao i na pitanjima mira i stabilnosti u državi.

Sa druge strane, "eksterna" vrednost predstavlja stepen do kog određena nacija može učestvovati u dešavanjima na globalnom nivou i koliko lako građani te zemlje mogu putovati između drugih država.

Prvu poziciju je zauzela Nemačka sa rejtingom 82.7, a iza nje se nalaze Francuska i Danska sa rejtingom od 82.4, zatim slede Island (81.3), Švedska (81.2), Norveška (81.0), Finska (80.7), Austrija i Italija (79.9), Holandija (79.7), Švajcarska (79.6) i Španija (79.5).

Evropske državljane po pravilu karakteriše lakši život i nesmetan, slobodan rad u drugim zemljama, što je jedan od glavnih razloga zbog kojih su mnoge evropske zemlje bolje rangirane od građana drugih zemalja, kao što su SAD, koje su zauzele 29. mesto.

Indeks kvaliteta nacionalnosti je u toku 2017. porastao za 0,75 odsto u odnosu na prethodnu godinu, jer je čak 140 nacija popravilo svoj rejting iz 2016. godine. Primera radi, Hrvatska se pridružila EU 2013. čodine, čime je popravila svoju poziciju, dok je nekoliko Karipskih država poboljšalo rang nakon što im je EU usvojila izdavanje putne vize, omogućivši slobodno kretanje građana 26 zemalja.

 

Izvor: MarketWatch

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!