Proizvodnja hrane i pića

"Koka-Kola" beleži pad dobiti i prihoda - Vrednost akcija manja za 0,5 odsto

Kompanija "Koka-Kola" je zabeležila pad neto dobiti od 60,2 posto na 1,4 milijarde dolara u drugom kvartalu ove godine, a prihodi kompanije su istovremeno pali za 16 procenata na 9,7 milijardi dolara.

Sunovrat poslovnih rezultata je posledica rashoda od 653 miliona dolara vezanih za prodaju punionica u Severnoj Americi, budući da se kompanija okreće širenju ponude negaziranih napitaka i onih sa minimalnim sadržajem šećera zbog smanjenja tražnje za slatkim sokovima.

Obim prodaje je porastao u tri od četiri kategorije napitaka: sokovi, mlečni proizvodi i biljni napici, voda, obogaćena voda, sportski napici, čaj i kafa, dok je kod gaziranih napitaka obim prodaje stagnirao.

Glavni izvršni direktor Džejms Kvinsi je izjavio da "Koka-Kola" ulaže napore da zadovolji tražnju potrošača za nezaslađenim napicima i zdravijim proizvodima.

Prodaja "Koka-Kole" sa nultim procentom šećera je zabeležila snažan rast u Evropi, na Bliskom istoku, Africi i Latinskoj Americi. Kompanija je lansirala nove sokove od narandže u Kini i povećala zastupljenost svojih gustih i premium sokova pod brendom "Inosent" u zapadnoj Evropi.

Akcije "Koka-Kole" su pale za 0,5 odsto na 45,01 dolara u trgovanju pre zvaničnog otvaranja berze.

 

Izvor: SEEbiz

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!