Saobraćaj i transport

Komisija odobrila koncesiju Aerodroma "Nikola Tesla"

Komisija za zaštitu konkurencije saopštila je da je odobrila koncentraciju učesnika na tržištu sticanjem kontrole privrednog društva “Vinci Airports Serbia” d.o.o. nad poslovanjem privrednog društva AD Aerodrom “Nikola Tesla”, koje se odnosi na upravljanje beogradskim aerodromom.

Kako se navodi u saopštenju, predmet poslovanja "čine koncesiona sredstva, kako su definisana u Ugovoru o koncesiji za finansiranje, razvoj kroz izgradnju i rekonstrukciju, održavanje i upravljanje infrastrukturom AD Aerodroma “Nikola Tesla” Beograd i obavljanje delatnosti operatera aerodroma na Aerodromu “Nikola Tesla” u Beogradu".

U saopštenju se podseća da "Vinci Airports Serbia” d.o.o. posluje u okviru Vinci grupe društava, koja do sada, nije obavljala delatnost operatera aerodroma, niti poslovala na tržištu aerodromskih usluga u Srbiji".

Rešenje će biti objavljeno na sajtu Komisije kada se za to budu stekli uslovi, "odnosno nakon proteka roka za žalbu na zaključak o zaštiti podataka", navodi se u saopštenju.

Predstavnici “Vinci Airports Serbia” i Vlade Srbije potpisali su 22. marta ugovor o koncesiji za Aerodrom "Nikola Tesla" .

Trajanje koncesije je 25 godina, a odnosi se na finansiranje, razvoj kroz izgradnju i rekonstrukciju, održavanje i upravljanje infrastrukturom beogradskog aerodroma i obavljanje delatnosti operatera tog aerodroma.

Ugovorom je predviđeno da francuska kompanija za koncesiju akcionarima Aerodrma "Nikola Tesla" uplati jednokratnu naknadu od 501 miliona evra, od čega Vlada Srbije treba da dobije 417 miliona evra, a mali akcionari 84 miliona evra.

Tokom trajanja koncesije biće plaćana i godišnja koncesiona naknada koja će biti od 4,4 miliona do 15,1 miliona evra.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!