Propisi

Komisija za zaštitu konkurencije: Kazna zbog nameštanja ponuda u postupku javne nabavke za TENT 11 miliona dinara

Komisija za zaštitu konkurencije utvrdila je da su privredna društva "MIP-RŠV" iz Ćuprije, "Inter-mehanika" iz Skorenovca, "Tatravagonka bratstvo" iz Subotice i "Šinvoz" iz Zrenjanina izvršila povredu konkurencije nameštanjem ponuda u postupku javne nabavke naručioca "Termoelektrane Nikola Tesla".

Komisija je navedenim privrednim društvima izrekla novčane mere zaštite konkurencije u iznosu od skoro 11 miliona dinara, koji su ona dužna da uplate u budžet Republike Srbije u roku od tri meseca, objavljeno je na sajtu Komisije.

Kako se ističe, stranke su u postupku u toku celog trajanja ispitnog postupka sarađivale sa Komisijom u cilju bržeg, efikasnijeg i ekonomičnijeg okončanja postupka, što je uzeto kao olakšavajuća okolnost prilikom utvrđivanja konačnog iznosa mere zaštite konkurencije.

U postupku koji je vodila po službenoj dužnosti, Komisija je utvrdila da su ova privredna društva dogovorila ponuđene cene. Time su zaključili poseban oblik restriktivnog sporazuma u smislu člana 10. st. 1. i 2. tačka 1) Zakona o zaštiti konkurencije.

Kako se navodi u saopštenju, cilj "nameštene ponude" bio je da svaki ponuđač unapred dogovorenom ponuđenom najnižom cenom, ostvari maksimalno mogući profit iz posla, i to bez rizika da će u procesu nadmetanja sa drugim ponuđačima ostati bez partije ili da bi zbog dobijanja posla morati da ponudi znatno nižu cenu od one koja je postignuta dogovorom.

Posledica ovakvog dogovora između konkurenata - ponuđača u vezi sa ponuđenom cenom je eliminisanje konkurencije među njima, zbog čega bi TENT platio više za predmet nabavke nego što bi platio u uslovima konkurencije, a ujedno bi bio oštećen budžet Republike Srbije.

Komisija je navedenim privrednim društvima izrekla novčane mere zaštite konkurencije, i to u iznosu od 2.320.480,00 dinara preduzeću "MIP-RŠV", preduzeću "Inter-mehanika" - 1.475.000,00 dinara, društvu "Tatravagonka bratstvo" - 2.138.900,00 dinara i društvu "Šinvoz" - 4.975.020,00 dinara, navodi se u saopštenju.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!