Propisi

Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula postupak zbog novih cena SBB

Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula je predispitni postupak zbog sumnje da je kablovski operater SBB, povećanjem cena svojih paketa, zloupotrebio dominantan položaj na tržištu.

Antimonopolska komisija je u martu prošle godine SBB-u odobrila kupovinu 100 odsto udela u "ICOM-u" čime je postao najveći kablovski provajder u Beogradu, gde pokriva 70 odsto tržišta, piše "Politika". Međutim, ovo odobrenje imalo je i određene uslove. Između ostalog, SBB se obavezao i da naredne dve godine za svako povećanje cena svojih usluga uputi obrazloženje nadležnim službama Komisije.

Kako je SBB u decembru doneo odluku da od ovog meseca cene svojih paketa poveća za po 100 dinara, Komisija je odlučila da izvrši analizu uslova konkurencije na tržištu distribucije medijskih sadržaja, a sve u cilju utvrđivanja opravdanosti povećanja cene usluge SBB.

SBB je Komisiji za zaštitu konkurencije dostavio obrazloženje i objasnio kako je cene morao da koriguje zbog povećanja broja kanala, što komisiji nije bilo dovoljno ubedljivo, zbog čega je postupak i pokrenut.
Ako se utvrdi da je SBB zloupotrebio dominantan položaj, kompanija bi mogla da bude kažnjena i do 10 odsto godišnjeg prihoda, navodi "Politika".

U SBB za "Novosti" podsećaju da su samo u poslednja dva meseca korisnicima omogućili da prate čak 11 novih TV kanala. "SBB u potpunosti poštuje zakonsku regulativu i sve nadležne institucije uključujući i Komisiju za zaštitu tržišne konkurencije, sa kojima intenzivno sarađujemo dugi niz godina, primenjujući sve propisane obaveze i najbolje prakse u ovoj oblasti u zemlji i Evropi", navodi ovaj operater.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!