Berza

Kompanija “Apple” izgubila 55 milijardi dolara

Akcije kompanije “Apple” sunovratile su se nakon upozorenja da će prihodi u poslednjem tromesečju 2018. godine iznositi oko 84 milijarde dolara, što je manje od očekivanog.

Kao razlog za pad prihoda iz kompanije su naveli slabiju potražnju za ajfonom, pre svega u Kini.

Nakon ovog upozorenja, cena deonice tehnološkog diva pala je gotovo osam odsto. To znači da se tržišna vrednost kompanije smanjila za čak 55 milijardi dolara.

Četvrto tromesečje za “Apple” uvek je bilo najbolje po prodaji zbog praznične potrošnje, a iz kompanije su u novembru prošle godine objavili procenu da bi prodaja u tom kvartalu mogla dostići najmanje 89 milijardi dolara.

Nova procena od 84 milijarde dolara značila bi da su prihodi pali za pet odsto u odnosu na isto razdoblje 2017. godine, piše Indeks.hr.

U pismu ulagačima izvršni direktor “Apple”-a Tim Kuk poručio je da su prodajni problemi uglavnom povezani sa slabom potražnjom u Velikoj Kini, području koje uključuje i Hong Kong i Tajvan i čini skoro 20 odsto prihoda “Apple”-a.

“Premda smo očekivali određene izazove na ključnim tržištima u razvoju, nismo predvideli tako oštro usporavanje privrednog rasta, pogotovo u velikoj Kini”, piše Kuk.

Zbog ovog pada cena deonice, tržišna vrednost kompanije “Apple” zaronila je ispod 700 milijardi dolara, pa su se “Amazon” i “Microsoft” probili ispred “Apple”-a na vrh liste najvećih američkih kompanija.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!