Industrija

Kompanija “Daimler” povlači 690.000 automobila iz Evrope

Nemački proizvođač automobila “Daimler” moraće da povuče oko 690.000 automobila iz cele Evrope u svoje servise kako bi nadogradio softvere, što je najavljeno u junu, nakon što je u maju otkriveno da je koristio tehnologiju kako bi varao pri merenju emisija štetnih gasova.

Nemačko Ministarstvo saobraćaja je potvrdilo broj vozila na koje se odnosi poziv za povlačenjem povezan sa upotrebom tehnologije za varanje pri merenju emisija štetnih plinova.

Oko 280.000 vozila nalazi se u Nemačkoj.

Ministar saobraćaja Andreas Scheuer naredio je vraćanje automobila u junu, nakon sastanka sa izvršnim direktorom “Daimlera” Dieterom Zetscheom. Tada se govorilo o oko 238.000 vozila u Nemačkoj i 774.000 ukupno.

Nemačka kancelarija za motorna vozila KBA objavila je da je već krenula sa ispitivanjem novog softvera za merenje emisija.

KBA je u maju otkrila da je “Daimler”, koji je proizvođač Mercedes-Benza, varao koristeći tehnologiju koja bi u kombijima Vito isključila ili smanjila kontrolu emisija kad automobil nije bio testiran, čime je omogućeno zaobilaženje propisa za zaštitu životne sredine, prenosi Blic.

Ista tehnologija pronađena je i u drugim Dajmler vozilima.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!