Industrija

Kompanija “Ford” najavila napuštanje proizvodnje tradicionalnih vozila

Američka kompanija “Ford” njavila je promene u poslovanju s ciljem da bude spremna za tržišnu utakmicu, pošto su njeni konkurenti odavno najavili uvođenje noviteta.

“Ford” će, prema rečima novog direktora Jima Hacketta, preusmeriti resurse iz proizvodnje tradicionalnih automobila u sportska terenska vozila i kamione i povećati ulaganja u električni pogon i tehnološke usluge, izveštava BBC.

Kompanija će, takođe, automatizovati svoje proizvodne procese kako bi smanjila troškove za 14 milijardi dolara. Hackett je zacrtao nove ciljeve za kompaniju nakon 100-dnevne analize stanja. U maju je na položaju direktora zamenio Marka Fieldsa, koji je bio na čelu “Forda” tri godine.U tom periodu američka kompanija je zabeležila dve najprofitabilnije godine, ali joj je cena akcija pala. Investitori strahuju da “Ford” presporo povlači poteze na tržištima, poput Kine i u sektoru automatizovanih vozila da bi nadjačao konkurente, uključujući i one nove iz Silicijumske doline.

Hackett smatra da se kompanija treba automatizovati i pojednostaviti proizvodne procese, kao i uložiti sedam milijardi dolara u vozila, koja se dobro prodaju, poput sportskih terenaca i laganih kamiona. Takođe, planira da tehnološki razvija “Fordova” vozila, kako bi do 2020. godine 90 odsto njih širom sveta bilo „umreženo". Hackett je ocenio da je “Ford” zbog troškova bio prespor u prelazu na električni pogon. Trenutno rade na partnerstvima sa kompanijama, poput Zotye u Kini, gde vlada traži kvote za prodaju električnih automobila.

 Izvor: BBC

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!