Industrija

Kompanija HP zatvara 9.000 radnih mesta

Američki gigant HP najavio je zatvaranje između sedam i devet hiljada radnih mesta kako bi smanjili troškove u sklopu reorganizacije poslovanja.

Planiranim ukidanjem radnih mesta broj HP-ovih radnika širom sveta mogao bi se smanjiti oko 16 odsto.

U kompaniji očekuju da će smanjenjem broja zaposlenih i drugim merama smanjenja troškova uštedeti oko milijardu dolara, navodi se u saopštenju.

Uprava očekuje da će ih restrukturiranje kratkoročno skupo stajati, predviđajući do kraja fiskalne 2022. godine milijardu dolara troškova povezanih s preuređenjem poslovanja, prenosi B92.

Poznati proizvođač računara je prošle godine saopštio da ima 55.000 zaposlenih, a u saopštenju nisu ažurirali tu brojku. Proteklih godina su već u više navrata smanjivali broj zaposlenih. Sredinom 2018. godine grupa je najavila da bi do kraja finansijske godine 2019. godine trebala otpustiti oko 4.500 do 5.000 zaposlenih.

U pripremi su i velike promene na menadžerskom nivou, pa bi tako Dion Weisler u novembru trebao da prepusti dužnost izvršnog direktora dugogodišnjem menadžeru HP-a Enriqueu Loresu.

Kompanija ima problema zbog pada tržišta ličnih računara, iako se stanje u međuvremenu donekle poboljšalo. Nakon podele nekadašnjeg tehnološkog diva Hewlett-Packarda 2015. godine, HP je preuzeo poslovanje s hardverom.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!