Razvoj

Kompanija “Netflix” vredi više od BDP-a pet balkanskih zemalja

Tržište američke berze ove godine zabežilo je velike dobitke, sa istaknutim tržišnim kapitalizacijama pojedinih kompanija.

Ukupan bruto domaći proizvod (BDP) pet balkanskih zemalja manji je od trenutne vrednosti kompanije “Netflix”, pokazuje istraživanja portala “How Match”, koji je poredio tržišnu kapitalizaciju pojedinih najvećih svetskih kompanija na američkoj berzi sa BDP-om zemalja u razvoju.

“Netflix”, jedan od najpoznatijih servisa za onlajn gledanje filmova i serija, vredi ukupno 166,38 milijardi dolara.

Tržišna kapitalizacija “Netflix”-a vredi više od udruženog BDP-a Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije i Hrvatske, s obzirom na to da objedinjeni BDP tih pet država ukupno iznosi 149,29 milijardi dolara.

Najvrednije kompanije se uglavnom bave tehnološkim ili finansijskim delatnostima, a “Microsoft” jedini premašuje vrednost od bilion dolara.

Visoka tržišna kapitalizacija ovih kompanija dolazi još više do izražaja u poređenju sa BDP-om zemalja u razvoju, naročito istočne Evrope, Afrike i Latino Amerike. Pojedine kapitalizacije su vrednije i u poređenju sa dosta većim državama, kao što su Argentina i Rusija.

Najvrednija kompanija na svetu je “Microsoft”, sa tržišnom kapitalizacijom od 1.058 milijardi dolara. Njegova vrednost je veća od uduženog BDP-a čak devet država istočne Evrope: Estonije, Litvanije, Letonije, Belorusije, Poljske, Ukrajine, Moldavije i Slovačke, prenosi Tanjug.

“Amazon”, vodeća kompanija u internet maloprodajnoj industriji, ukupno vredi 956,55 milijardi dolara. Njegova vrednost je skoro ista kao vrednost udruženog BDP-a devet zemalja Latinske Amerike: Kolumbije, Urugvaja, Paragvaja, Bolivije, Perua, Ekvadora, Venecuele, Gvajane i Surinama. Ukupan iznos BDP-a ovih devet zemalja zajedno iznosi 914,55 milijardi dolara.

Ukupna tržišna kapitalizacija kompanije “Apple” iznosi 939,67 milijardi dolara, što ne nešto više od pola BDP-a Rusije. Rusija ima 12. najveći BDP na svetu.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!