Energetika

Kompanija “Statoil” menja ime i to će je koštati 32,5 miliona dolara

Norveška državna naftna kompanija “Statoil” izbacuje reč nafta iz svog naziva. Prošle nedelje “Statoil” je objavio da menja ime u “Equinor”, čime želi naglasiti usmerenost na energiju u širem smislu, a ne samo u naftu.

"Odražavajući globalnu energetsku tranziciju i kako se razvijamo kao šira energetska kompanija, postaje logično da promenimo ime", istaknuto je u saopštenju. Equinor je kombinacija reči koje asociraju na jednakost (equi) i Norvešku (nor), pojasnila je kompanija. Norveška vlada, vlasnik 67 odsto akcija “Statoil”-a, odobrila je promenu naziva.

Promena imena nastupa od maja. Iako “Statoil” većinu od 45 milijardi dolara prihoda ostvaruje od nafte i gasa, kompanija sve više izgrađuje i segment obnovljivih izvora energije. Pored obala Nemačke, Velike Britanije i SAD, poseduje vetroelektrane, a promenom imena obavezala se da će 15 do 20 odsto godišnjih investicija do 2030. godine usmeravati u "zelenu energiju". Između 2017. i 2020. godine “Statoil” će u obnovljive izvore uložiti između 500 i 750 miliona dolara, a od 2020. do 2025. godine između 750 miliona i 1,5 milijarde dolara.

Objavljeno je da će promena imena kompanije ukupno koštati 250 miliona kruna, odnosno 32,5 miliona dolara. Ako se pitaju Norvežani, radi se o bačenom novcu. Naime, anketa lista iz Stavangera gde je sedište kompanije pokazuje kako 4.730 ispitanika smatra da je novo ime loše, dok 809 tvrdi da im se Equinor sviđa.

Raspoloženje javnosti u neku ruku je razumljivo, jer je “Statoil” simbol preobraćanja Norveške u poslednjih pola veka, nakon otkrića nafte u Severnom moru. Naftni prihodi odlaze u Naftni penzioni fond, a on je odlučio da će se rešiti naftnih akcija, vrednih 37 milijardi dolara. Podsetimo, Naftni fond je najveći ulagač u akcije na svetu.  

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!