Industrija

Kompanija “Zijin Mining” nakon RTB Bor-a kupila i “Nevsun”

Kompanije “Nevsun Resources” Ltd. i “Zijin Mining Group” Ltd. objavili su da je ponuda “Zijina” za kupovinu svih emitovanih akcija i akcija u opticaju kompanije “Nevsun” po ceni od šest kanadskih dolara po akciji bila uspešna.

Kako se navodi u saopštenju “Nevsuna”, akcionari ove kompanije su do isteka roka, 28. decembra godine prodali ukupno 276.820.575 akcija, što predstavlja oko 89,37% od ukupnog broja akcija kompanije “Nevsun”.

“Zijin” je, putem svoje podružnice, preuzeo sve deponovane akcije i platiće ih ukupno 1,66 milijardi kanadskih dolara u roku od tri radna dana. “Nevsun” je, inače, vodeća kompanija srednjeg obima, bavi se preradom teških metala, a u Srbiji posluje posredstvom kompanije “Rakita” i trenutno sprovodi projekat Čukaru Peki u Boru, nalazište bakra svetske klase u Srbiji, koje je od izuzetne vrednosti i potencijala za Srbiju. Ova kanadska kompanija upravlja i rudnikom Biša u Eritreji, koji se bavi proizvodnjom bakra i cinka, prenosi Blic.

 “Zijin” je u skladu sa važećim kanadskim zakonima o hartijama od vrednosti, produžio period koji je na raspolaganju akcionarima “Nevsuna” da ponude svoje preostale do krajnjeg roka koji ističe 7. januara 2019. godine. Ova kineska kompanija, koja je odnedavno većinski vlasnik RTB Bor (ZiJin Bor Copper d.o.o. Bor) vodeća je globalna rudarska kompanija specijalizovana za istraživanje i razvoj zlata, bakra, cinka i drugih mineralnih sirovina. Upravlja širokim portfolijom, koji se prvenstveno sastoji od zlata, bakra, cinka i drugih metala kroz investicije u Kini i inostranstvu u više od devet zemalja. Kompanija je listirana na berzama u Šangaju i Hong Kongu sa tržišnom kapitalizacijom od približno 10 milijardi američkih dolara.

Kompanija “Nevsun Risorsiz” je vlasnik 100 odsto prava na istraživanje visoko rangiranog projekta bakra Čukaru Peki – Gornja Zona i vlasnik je 60,4 odsto prava na istraživanje Čukaru Peki – Donja Zona u Srbiji. Čukaru Peki – Donja Zona je zajednički poduhvat sa “Friport”, koji trenutno poseduje 39,6 odsto prava na istraživanje, a nakon završetka studije izvodljivosti “Nevsun Risorsiz” Ltd će posedovati 46 odsto prava na istraživanje, a “Friport” 54 odsto. “Nevsun” generiše priliv gotovine od rudnika bakra i cinka Biša u Eritreji koji je 60 odsto u vlasništvu kompanije.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!