Saobraćaj i transport

Kompaniju “Qatar Airways” blokada koštala oko 70 miliona dolara

Avio-kompanija “Qatar Airways” pretrpela je gubitak od 69 miliona dolara u fiskalnoj godini završenoj 31. marta 2018. godine.

Gubitak je nastao zbog regionalnog političkog spora u sklopu kojeg su tom avio-prevozniku bili zabranjeni letovi prema četiri arapske zemlje.

Ta blokada je, kako je saopšteno, direktno pogodila prihode kompanije, smanjujući procenat popunjenosti putničkih sedišta na letovima iz Katara za 19 odsto.

Ukupni prihodi kompanije iznosili su 11,5 milijardi dolara u protekloj fiskalnoj godini, prenosi agencija AP.

Iz “Qatar Airways”-a poručuju da je protekla godina bila najizazovnija u 20-godišnjoj istoriji kompanije i da su rezultati "pokazali njenu snagu i otpornost u nepovoljnim uslovima".

U fiskalnoj 2017/2018. godini, “Qatar Airways” je prevezao 29,1 milion putnika, što je pad u odnosu na 32 miliona putnika koji su koristili usluge te kompanije u prethodnoj fiskalnoj godini.

Zbog blokade, “Qatar Airways” je ostao bez mogućnosti leta do 18 popularnih destinacija, ali je otvorio 14 novih.

Četiri arapske zemlje, Bahrein, Egipat, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati su prošle godine, tačnije 5. juna, optužile Katar da podržava terorizam, zbog čega su obustavile diplomatske i trgovinske odnose sa tom zemljom, zatvarajući kopnene, vazdušne i pomorske puteve.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!