Društvo

Konstituisan Počasni odbor projekta “Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture”

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić predsedavala je prvom, konstitutivnom sednicom Počasnog odbora Fondacije „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“, za čije članove su izabrani i predsednik Republike Aleksandar Vučić, predsednik Vlade Autonomne Pokrajine Vojvodine Igor Mirović i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Direktor Fondacije Nemanja Milenković i programski direktor Fondacije „Novi Sad 2021 ‒ Evropska prestonica kulture“ Dušan Kaličanin, predstavili su članovima Počasnog odbora dosadašnje rezultate projekta „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“, kao i sve dalje planove koji uključuju nekoliko stotina projekata iz oblasti kulture, ali i infrastrukturne aktivnosti: uređenje podgrađa Petrovaradinske tvrđave, izgradnju Kreativnog distrikta, Gradske koncertne dvorane, baletske i muzičke škole, kao i izgradnju šest kulturnih stanica u Novom Sadu i tri u fruškogorskim opštinama.

Na sastanku je usvojen i Poslovnik o radu Počasnog odbora.

Novi Sad je prva evropska prestonica kulture u okviru zemalja kandidata za članstvo u Evropskoj uniji. Projekat “Novi Sad 2021” osmišljen je kao platforma za razvoj kulturnih i kreativnih potencijala Novog Sada koji će narednih godina imati za cilj da osnaži kulturnu vitalnost grada, omogući urbanu regeneraciju i poboljša internacionalni ugled i turističku ponudu Novog Sada, ali i čitave Srbije. Projekti kojima će se Grad Novi Sad predstaviti 2021. godine, kao Evropska prestonica kulture podeljeni su u nekoliko tematskih celina sa ciljem daljeg razvoja kulturnih programa na teritoriji Grada i razvoja kulturne politike.

Počasni odbor je osnovan radi obezbeđivanja kontinuirane podrške za sve aspekte ovog komleksnog, ali izuzetno značajnog projekta za kulturu, kreativne industrije i imidž Srbije i Novog Sada u svetu.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!