Industrija

Kupci “Galenike” dobili dodatni rok da dostave dokumentaciju

Dokumentacija, koju su ponuđači za „Galeniku” dostavili, nepotpuna je i zbog toga će dobiti dodatni rok za dopunu. Ministarstvo privrede, međutim, nije saopštilo čija je ponuda, od dve kompanije, nepotpuna, da li švajcarskog „Amikusa” ili brazilskog EMS-a ili obe kompanije.

U Ministarstvu privrede je otvoren glavni koverat za privatizaciju farmaceutske kompanije „Galenika”. Ministarstvo je saopštilo da su u predviđenom roku, za dostavljanje prijava za učešće u postupku prodaje kapitala „Galenike”, koji je istekao 2. oktobra, stigle dve ponude – kompanija „Amikus SRB d. o. o.” Beograd, i „Aelius” Luksemburg koji je povezano lice EMS SA iz Brazila.

Ministarstvo navodi da je, na otvaranju, pregledana dokumentacija o identifikaciji ponuđača i ona kojom se dokazuje ispunjenost kvalifikacionih kriterijuma.

„Komisija za sprovođenje postupka proverava dostavljenu dokumentaciju, nakon čega će predložiti Ministarstvu privrede da odobri dostavljene prijave, odnosno da odobri dodatan rok za dopunu dokumentacije. Otvaranje koverti, koje sadrže podatke o finansijskoj ponudi, uslediće tek kada se utvrdi da je dokumentacija dostavljena u okviru koverta ’podaci o ponuđaču’ u potpunosti u skladu sa pravilima postupka”, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da u ovom trenutku nije moguće odrediti tačan datum otvaranja finansijske ponude, ali se očekuje da bude održano u drugoj polovini oktobra.

Država je tražila da, za prodaju njenog udela od 94 odsto, ponudu može da da samo farmaceutska kompanija čiji je godišnji prihod najmanje 300 miliona evra. Inače, konvertovanjem potraživanja država je došla do akcija koje su sada na prodaju.

Država za „Galeniku” traži najmanje 25 miliona evra koji bi otišli na otplatu duga bankama, a potencijalna licitacija bi počela od jednog evra, a pobednik bi, razumljivo, bio onaj ko da više. Ukoliko u igri ostane samo jedan ponuđač država će sa njim pregovarati.

Izvor: Politika

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!