Finansijske usluge

Lagard: Potrebna regulativa koja bi sprečila da kriptovalute služe za “pranje novca”

Vlade i centralne banke širom sveta moraju da sarađuju na izradi regulativa za kripto-aktive kako bi se sprečilo da one postanu novo sredstvo za pranje novca, izjavila je direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard.

Tehnologija koja se krije iza kriptovaluta, uključujući blokčejn, nudi uzbudljiva dostignuća koja, prema njenim rečima, mogu da unaprede stepen finansijske inkluzije, naročito u zemljama sa niskim primanjima gde milioni ljudi ne poseduju tradicionalne bankarske račune. 

"Međutim, pre nego stignemo do toga, potrebno je da napravimo korak unazad i sagledamo opasnosti koje dolaze uz ono što ta tehologija obećava", napisala je Lagard u svom blogu postavljenom uoči sastanka ministara finansija iz Grupe 20 (G20) naredne nedelje, a prenosi agencija Rojters. 

"Ovakve digitalne ponude su obično sačinjene na decentralizovan način i bez potrebe za jednom centralnom bankom, što transakcijama u kripto-aktivama omogućava element anonomnosti, u velikoj meri nalik gotovinskoj transakciji", izjavila je ona. 

Rezultat toga je, kako upozorava, potencijalno novo sredstvo za pranje novca i finansiranje terorizma

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!