Proizvodnja hrane i pića

Laktalis povukao 12 miliona pakovanja mleka za bebe

Francuska kompanija “Laktalis” povukla je 12 miliona pakovanja mleka u prahu za bebe u 83 zemlje zbog skandala sa prisustvom salmonele u tom proizvodu, saopštili su čelnici kompanije.

Direktor “Laktalisa” Emanuel Besnijer rekao je u prvom obraćanju francuskim medijima od početka skandala da distributeri ne moraju više da sortiraju mleko u prahu kako bi našli zaražene kutije, navodeći da oni sada znaju da sve kutije moraju biti uklonjene sa polica, prenosi televizija Frans 24.

Besnijer, koji je u petak razgovarao sa francuskim ministrom finansija Brunom Le Merom, obećao je kompenzaciju za sve porodice pogođene skandalom.

Prema njegovim rečima, najveća briga čelnika kompanije su eventualne posledice po zdravlje koje mogu imati bebe mlađe od šest meseci."To je za nas, to je za mene, najveća briga", kazao je Besnijer.

Stotine porodica tužile su “Laktalis” tvrdeći da su se njihova deca otrovala posle konzumiranja njihovog mleka u prahu. Francuske vlasti su saopštile da je 35 beba imalo zdravstvene probleme početkom decembra i da se to povezuje s proizvodima kompanije “Laktalis” u kojima je pronađena salmonela. Jedan slučaj trovanja zabeležen je u Španiji, a jedan se istražuje u Grčkoj.

Grupa “Laktalis” prethodno je početkom decembra povukla nekoliko miliona proizvoda namenjenih bebama, a potom je saopšteno da se odluka o povlačenju "iz predostrožnosti" odnosi na sve proizvode iz fabrike u Kraonu, na zapadu Francuske, koji su proizvedeni od februara.

“Laktalis” se u saopštenju izvinio kupcima navodeći da su istražitelji utvrdili da je problem nastao posle renoviranja u Kraonu početkom godine.

Francuska vlada je početkom decembra objavila listu zemalja na kojoj su, između ostalih, Kina, Pakistan, Bangladeš, Saudijska Arabija, Maroko, Sudan, Peru i Kolumbija, ali ne i SAD koje su veliko tržište kompanije “Laktalis”.

Preduzeće "Amikus SRB" saopštilo je 11. decembra da iz predostrožnosti povlači iz prometa sa tržišta Srbije dijetetski proizvod "Celia Expert 2, serije 17COO12838", francuske kompanije “Laktalis”.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!