Proizvodnja hrane i pića

“Laktalisovo” mleko za bebe sklonjeno iz prodaje

Zbog sumnje da je zaraženo salmonelom i sa tržišta Srbije biće povučeno mleko za bebe francuskog proizvođača „Laktalis”. Uvoznik i distributer za domaće tržište je kompanija „Amikus”, koja je saopštila da će opozvati kompletnu seriju spornog mleka „celija ekspert 2” u pakovanju od 400 grama, namenjenog za ishranu beba od šest meseci do godinu dana.

Distributer tvrdi da je prilikom uvoza u Srbiju, i pre nego što je mleko stiglo na tržište, ovaj proizvod kontrolisan i da je tom prilikom potvrđena mikrobiološka i zdravstvena ispravnost. Iako mleko, kako tvrde, nije zaraženo, ono će iz predostrožnosti biti sklonjeno iz prodaje. U Srbiju je prema njihovim informacijama uvezeno oko 4.500 komada ovih proizvoda, deo je pušten u prodaju, a preostala količina i dalje se nalazi u skladištu uvoznika.

Jelica Čubrić, direktor sektora za kvalitet u „Amikusu”, rekla je za „Politiku” da nema razloga za paniku, jer su preduzete sve mere predostrožnosti.

Odmah pošto su dobili informaciju od proizvođača, obavešteno je Ministarstvo zdravlja i svi u lancu prodaje, kao i zdravstvene ustanove. Mleko „celija ekspert 2” (serija 17C0012838) proizvedeno je u maju ove godine, a rok trajanja je dve godine.

“Svi ostali proizvodi ovog proizvođača su bezbedni”, tvrde u ovoj kompaniji.

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!