Razvoj

Loše posledice Bregzita: rast sektora usluga najniži od septembra prošle godine

Tempo rasta britanskog sektora usluga, koji čini oko 80 odsto britanske privrede, se od prošlogodišnjeg glasanja za Bregzit usporio, spustivši se na najniži nivo od septembra prošle godine.

Prema saopštenju kompanije, indeks menadžera nabavke u tom sektoru pao je na 53,2 poena u avgustu sa 53,8 poena iz prethodnog meseca, što je signal da je neizvesnost vezana za Bregzit nastavila da podriva poslovno poverenje.

Posle glasanja za izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije u junu 2016. godine, sektor usluga se držao dobro, što je pomagalo da se ublaži ekonomski udarac od takve odluke.

Sa druge strane, nasuprot lošim rezultatim Velike Britanije, Evrozona bi ove godine mogla da ima najveći privredni rast u poslednjih deset godina. Iako je u evrozoni rast u trećem tromesečju nešto usporen, IHS Markit navodi da bi rast na godišnjem nivou mogao biti 2,1 odsto, što je najviše od 2007. godine kada se rasplamsala svetska finansijske kriza.

IHS Markit je naveo da je došlo do povećanja inflacije, što bi moglo da navede Evropsku centralnu banku da obuzda program podsticaja.

 

Izvor: Blic

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!