Saobraćaj i transport

“Lufthansa” prošle godine imala rekordnu dobit od 2,36 milijardi evra

Nemačka aviokompanija “Lufthansa” saopštila je da je 2017. godinu završila s rekordnom dobiti, uprkos izazovnom poslovanju.

Neto dobit na nivou grupe, koja uključuje “Lufthansu”, “Eurowings”, “Swiss”, “Brussels Airlines” i “Austrian Airlines”, u prošloj je godini porasla za 33,1 odsto, na 2,36 milijardi evra (2,92 milijarde dolara).

Prihodi su uvećani za 12,4 odsto, na 35,6 milijardi evra. Operativna dobit usklađena za posebne stavke porasla je za 70 odsto u poređenju sa 2016. godinom, na gotovo tri milijarde evra.

"Nastojanja iz proteklih godina počela su donositi rezultate... Troškove smanjujemo tamo gde to ne pogađa klijente, a paralelno dalje ulažemo u kvalitet naših proizvoda i usluga", izjavio je izvršni direktor Carsten Spohr.

Rešavanje problema u vezi plata i penzija pilota donelo je grupi pozitivan jednokratni efekat u iznosu 582 miliona evra.

Dodatnu je podršku pružila puna integracija “Brussels Airlinesa” u “Lufthansino” poslovanje nakon konačnog preuzimanja krajem 2016. godine. Pozitivno je uticalo i uvrštenje u “Lufthansinu” flotu aviona, koji su pripadali u međuvremenu propalom avioprevozniku “Air Berlinu”, kao i snažan rast teretnog prevoza.

U 2018. godini “Lufthansa” cilja prilagođenu operativnu dobit "nešto ispod" prošlogodišnje, pri čemu među glavnim razlozima izdvajaju stavku većih troškova goriva od oko 700 miliona evra.

“Lufthansa” je saopštila da će ponuditi akcionarima dividendu od 80 evrocenta po akciji, što je oko 60 odsto više nego prošle godine.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!