Saobraćaj i transport

Luka Novi Sad dobija novog vlasnika krajem oktobra

Luka Novi Sad novog vlasnika najverovatnije će dobiti krajem oktobra. To je za Radio-televiziju Vojvodine potvrdio državni sekretat ministarstva privrede Dragan Stevanović. Početna cena Luke je 16 miliona evra, a interesovanje je do sada pokazao veliki broj uspešnih svetskih kompanije.

I dok država najavljuje da će privatizacija biti jedna od najuspešnijih, pojedini stručnjaci smatraju da privatizacija i nije najbolje rešenje za jedinu preostalu luku u većinskom državnom vlasništvu.

Godinama unazad Luka Novi Sad odolevala je pokušajima da iz državnog pređe u privatno vlasništvo. Posle detelajne analize i sređene dokumentacije, početkom septembra raspisan je tender za prodaju 99,4 odsto akcija tog preduzeća. U ministarstvu privrede objašnjavaju zašto su se odlučili na taj potez.

Dragan Stevanović, državni sekretar ministarstva privrede kaže: "Finansijska ekonomska i svaka druga situaciju u Luki je takva da persperktiva za tu kompaniju nije izvesna na duži rok. Potrebne su investicije. Poslednjih godina i promet im znatno pada."

Novi vlasnik ugovorom će se obavezati na investicije u vrednosti od 15 miliona evra. Osim toga imaće i obavezu da u naredne 3 godine zadrži svih 150 radnika i redovno ispalaćuje primanja, prenosi.

Veljko Kovačević, pomoćnik ministra za vodni saobraćaj ističe: "Tu pre svega vidimo ulaganja u nove kapacitete silosa od najmanje 20.000 metara kubnih, imamo potrebu da se proširi obala da se izgrade nova skladišta, dakle sve ono što nemamo u Luci Novi Sad i što nju čini neefikasnom."

Obaveza novog vlasnika podrazumeva i stalno bavljenje lučkom delatnošću što isključuje mogućnost, kako su pojedinci upozoravali, da će privatizacijom novosadska luka doživeti sudbinu beogradske.

"Lučko područje nije predmet prodaje, ono staje u vlasništvu Republike Srbije. Tako da svi oni koji pokušavaju da spekulišu tom tezom da mi prodajemo državnu imovinu, nije tačno. Mi ovde prodajemo kapital preduzeća", napominje Stevanović.

Neke od poznatijih svetskih kompanija koje su pokazale interesovanje za novosadsku Luku su “Dubai Port World” iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, nemački “Renus” i američka grupa “Valona”. Poslednji rok za učešće na tenderu je 22. oktobar. Dva dana kasnije otvaraju se koverte sa svim pristiglim ponudama, kada će se i saznati novi vlasnik novosadske luke.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!