Razvoj

Luksuz u hotelima u Dubaiju – zlato u hrani i piću

Zlato je veliki biznis, posebno u Dubaiju, pošto na Ujedinjene Arapske Emirate odlazi oko 25 odsto globalne trgovine tog luksuznog metala. Ta zemlja je dobro poznata po svojoj velikoj ljubavi prema zlatu, pa nije neobično videti automobile optočene zlatom ili automate koji izbacuju zlatne poluge. A novi hit je - jestivo zlato.

Jedan od najprestižnijih hotela u Dubaiju “Burdž Al Arab” ukrašen je sa 1.790 kvadratnih metara 24 karatnog zlata. Inače, tamo možete probati kapućino sa zlatom, ili koktel sa zlatom, u kafe na 27 spratu - 200 metara iznad nivoa mora.

Luksuz se, međutim, ne može osetiti, pa tako zlato zapravo nema nikakav ukus, prenosi CNN. Uprkos tome, klijenti ovog hotela ga jako vole. "Zlato je sinonim luksuza, nečega što ima jedan nivo dekadencije", objašnjava Etjen Haro, asistent menadžera za hranu i piće u hotelu.

Hotel za svoja zlatna čudesa u hrani i piću troši oko 700 grama zlata godišnje, koje dolazi iz Italije i Indije. Tipično se konzumira u formi zlatnih listića, zrnaca ili pahuljica. Bez ukusa je, ali je kao prehrambena namirnica, potpuno sigurna. Na meniju u njihovom hotelu može da se pronađe bela čokolada sa zlatom, posebna vrsta mlevenog tzv. zlatnog praha koji se može da nađe na hrani ili u koktelu, zlatne kocke šećera za razne koktele i čist zlatni dekorativni sprej.

Najpoznatiji koktel hotela - Element 79, nazvan je upravo po atomskom broju zlata 79 i sastoji se od bezalkoholnog vina sa pahuljicama od zlata, boje mešane sa čistim zlatom i zlatnim šećerom. Od tolike količine zlata može pošteno da vam se zavrti u glavi, a upravo to i jeste efekt koji postiže ovaj zlatni tornado.

Osim što gostima pokazuje kako je lepo živeti na visokoj nozi uz čašu penušavog zlata, koktelima se oslikavaju i delovi Dubaija, stari, novi i budući Dubai.

U još jednom hotelu u Dubaiju - Mariotu, zlato može da se dobije kao prilog svakom jelu, pa se tako u obliku listića ili pahuljica može naći i na hamburgeru, pici ili na salati. Nije, međutim, Dubai jedino mesto na svetu gde možete da jedete zlato.

Najskuplja zlatna pica služi se u Industri Kičenu u Njujorku. Zlatnu picu morate da naručite 48 sati ranije, a na njoj se nalaze guščija džigerica (foie gras), dve vrste kavijara, tartufi i listići od 24 karatnog zlata. Cena? Prava sitnica - 2.700 dolara.

Poznata gastronomska kritičarka Samanta Vud kaže kako je jestivo zlato prvi put u Emiratima videla pre šest godina kada je u centar pažnje stigao precenjeni kolač sa zlatom - mafin. "Tipično je za Dubai da napravi nešto kao što je to. Oni vole suprerlative. Iako jestivo zlato izgleda dobro, mislim da ukusu ništa ne dodaje. A čini jelo mnogo skupljim", zaključuje ona.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!