Trgovina

Makron predlaže reformu Svetske trgovinske organizacije

Francuski predsednik Emanuel Makron predložio je pokretanje međunarodnih pregovora za reformu Svetske trgovinske organizacije do sastanka grupe G20 u Argentini krajem godine.

"To je trenutak kada treba da pokrenemo to pitanje", rekao je Makron u govoru na otvaranju godišnjeg sastanka Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) u Parizu.

Njegov predlog dat je dva dana pred moguću američku primenu kaznenih taksi na uvozni čelik i aluminijum."Pretnje trgovinskim ratom ništa neće rešiti. Za nas je trgovinski rat uvek rat u kome svi gube. Gube naše industrije, naši poljoprivrednici, naši potrošači", rekao je Makron.

On je rekao da je izazov da se nađe kolektivni dogovor, i snažno se založio za jaki multilateralizam. "Jedino jedna reformisana Svetska trgovinska organizacija može da nam pruži takav okvir. Predlažem pregovore o reformi STO u kojima će od početka učestvovati SAD, EU, Kina i Japan i koja bi brzo bila proširena na zemlje G20 i na OECD", rekao je on.

Francuski predsednik je rekao da bi trebalo brzo zajedno da dođu do dijagnoze o tome šta ne funkcioniše u sadašnjem sistemu i izrazio nadu da će na sastanku G20, razvijenih zemalja i zemalja u brzom razvoju, krajem godine u Buenos Ajresu moći da bude izrađena prva mapa puta.

Anhel Gira, generalni sekretar OECD-a založio se da se izbegne eskalacija komercijalnih tenzija, iako je moguće da će SAD već od petka primeniti takse od 25 odsto na uvezeni čelik i 10 odsto na uvezeni aluminijum.

SAD su blokirale usvajanje finalne deklaracije na godišnjem sastanku Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) u Parizu, u kojoj je trebalo da se osudi protekcionizam i podseti na posledice klimatskih promena, saopštilo je francusko predsednišvo. "Nema više zajedničke deklaracije", saopštila je Jelisejska palata. Na sastanku je bilo uočljivo da nije bilo razumevanja između SAD i njihovih partnera o samom principu multilateralizma i da kao da se vodio razgovor gluvih, navodi AFP.

S jedne strane se francuski predsednik Emanuel Makron žustro zalagao za jak multilateralizam a s druge je američki ministar trgovine Vilbur Ros kritikovao "beskrajne diskusije" sa više zemalja i rekao da više voli "bilateralne akcije". Kako navodi AFP, taj razgovor gluvih odvija se dok se SAD spremaju da u petak uvedu takse na uvozni čelik i aluminijum.

Već prošle godine 34 zemlje članice OECD-a nisu uspele da se slože oko finalne deklaracije i izdata su dva različita teksta, jedan koji su potpisale SAD i drugi koji su potpisale 33 ostale zemlje članice.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!