Finansijske usluge

Malezija tužila “Goldman Sachs”

Vlada Malezije podnela je krivičnu prijavu protiv "Goldman Sachs Group Inc.", zbog problematične prodaje obveznica državnog fonda "1MDB".

U saopštenju Vlade Malezije se navodi da će tražiti novčanu kaznu od 2,7 milijardi dolara zbog zloupotrebljenih sredstava, a potražuje i 600 miliona dolara zarade koje je "Goldman Sachs" dobio za transakcije "1MDB", izjavio je državni tužilac Tomi Tomas.

Krivične prijave protiv "Goldman Sachs”-a su vezane za tri prodaje obveznica iz 2012. i 2013. godine, u vrednosti od 6,5 milijardi dolara, koje je ova investiciona banka organizovala.

"Goldman" je investitorima pogrešno predstavio da će prihodi biti iskorišćeni u legitimne svrhe, a u to vreme banka je znala da će sredstva biti zloupotrebljena", navodi se u saopštenju.

Državni tužilac navodi da prevara dopire do samog srca malezijskog tržišta kapitala. "Ako protiv optuženih ne bude pokrenut krivični postupak, njihovo potkopavanje našeg finansijskog sistema i integriteta tržišta će ostati nekažnjeno", navodi se u saopštenju Tomi Tomasa.

Povodom optužbi, oglasili su se i iz ove američke multinacionalne investicione banke. Portparol Edvard Nail navodi da će se “Goldman” energično braniti od optužbi.

"Smatramo da su ove optužbe pogrešno usmerene", rekao je on, dodajući da banka i dalje sarađuje sa svim organima koji istražuju ovo pitanje, prenosi B92.

Prijave su podnete protiv bivših zaposlenih banke Tima Lajsner i Rodžer Nga, kao, kao i nekoliko bivših radnika "1MDB-a". Kako se navodi u saopštenju, Malezija će tražiti kazne zatvora za svaku optuženu osobu, sa maksimalnim trajanjem od 10 godina.

Podsećamo, ovaj problematični državni fond je osnovao bivši premijer ove zemlje Najib Razak.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!