Agro svet

Malinari najavili novi protest zbog niskih otkupnih cena

Predsednik Asocijacije malinara Srbije Dobrivoje Radović rekao je da će zakazati novi protest zbog toga što vlasnici hladnjača ne poštuju dogovor i ne povećavaju otkupne cene malina sa sadašnjih od 120 do 160 dinara do traženih 220 dinara po kilogramu, iako su izvozne cene od 1,93 do 3,1 evro.

On je za agenciju Beta rekao da izvoznici hoće da zarade po evro po kilogramu otkupljenih malina na teret proizvođača. "Dobili smo podatke sa carine da vlasnici hladnjača to voće izvoze iz Srbije za Evropu i destinacije bliže Evropi po ceni od 1,93 do 3,1 evro po kilogramu, a proizvođačima plaćaju maksimalno 160 dinara. Po ceni od 160 dinara su prodate izuzetno male količine, veći deo malina se plaća po ceni od 120 do 150 dinara", rekao je Radović.

Izvozne cene malina za Japan i druge dalje destinacije su prema njegovim rečima oko četiri evra i to se objašnjava visokim troškovima prevoza. Asocijacija će, kako je rekao, osim protesta upozorenja, koji će se verovatno održati 19. avgusta u Ivanjici, zatražiti novi sastanak sa predstavnicima Vlade Srbije da bi ponovo razgovarali o obećanjima koja nisu ispunili otkupljivači.

 

Izvor: Beta

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!