Industrija

Mask optužen za prevaru investitora, neće moći da vodi "Teslu"

Američka komisija za vrednosne papire (SEC) optužila je glavnog izvršnog direktora "Tesle" Ilona Maska za prevaru.

Optužen je za niz lažnih i obmanjujućih tvitova o potencijalnom pretvaranju "Tesle" u privatnu kompaniju i povlačenju njenih deonica s berze. Deonice "Tesle" nakon ove informacije potonule su 5,7 odsto, prenosi Seebiz.

Kao posledica ove optužbe, Mask neće moći operativno voditi kompanije izlistane na berzi, pa ni "Teslu".

Direktor "Tesle" objavio je 7. avgusta na svom Twitter profilu kako razmišlja o povlačenju svih "Teslinih" deonica iz berzanske kotacije, kako bi pomerio kompaniju iz vidokruga Vol Strita.

Skicirao je plan o otkupu deonica po ceni od 420 dolara po deonici, ustvrdivši da je "finansiranje osigurano". Nekoliko dana kasnije kazao je da je o finansiranju razgovarao sa saudijskim fondom, koji mu je posle odlučio da investira u konkurentski Lucid Motors.

Mask, vlasnik petine udela u firmi, prethodno se žalio na "negativnu propagandu" trgovaca koji špekulišu s padom cena deonica. Zbog njegovih izjava cena "Tesline" deonice skočila je 11 odsto da bi potom opet pala, a nezadovoljni ulagači odlučili su da podignu tužbu.

Američke firme smeju da objavljaju takve planove putem društvenih medija, ali obično o njima izveste i regulatore i deoničare.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!