Saobraćaj i transport

Maskov projekat - Raketa koja stiže na bilo koju tačku na Zemlji za manje od sat vremena

Elon Mask, koji već dugo sanja o stvaranju ljudske kolonije na Marsu, planira da napravi novi raketni brod sa imenom "BFR" koji će moći da sleti na bilo koju tačku na Zemlji za manje od sat vremena.

Ako ovaj koncept postane realnost, Mask tvrdi da će putovanje iz Njujorka u Šangaj biti moguće za oko 30 minuta. Njegova “Space Exploration Technologies Corp.” planira da prevozi ljude, i to ne samo na udaljene planete, već i da se bavi prevozom na Zemlji, čime bi bila konkurentna avio-prevoznicima u sadašnjoj avio-industriji.

"Ako budemo mogli da stignemo na udaljene destinacije, poput Marsa, zašto ne bismo iskoristili tu mogućnost i za putovanje na Zemlji?", Rekao je Mask na 68. Međunarodnom astronautičkom kongresu u Adelaidu ​​u Australiji. On je još dodao da će cena letenja BFR raketom biti ista kao i cena avionske karte u ekonomskoj klasi.

Mask pretpostavlja da će ovaj projekat za kupce imati mnoge satelitske operatere, a prihodi od tih ugovora će pomoći u finansiranju razvoja BFR-a. On je najavio da će ova raketa moći da transportuje satelite u orbitu, da povede celokupnu posadu i dodatni teret na Međunarodnu svemirsku stanicu, kao i da transportuje kompletne misije na Mesec i Mars. Mask je najavio da će BFR imati 40 kabina i da će istovremeno moći da ponese oko stotinak ljudi.

 

Izvor: Bloomberg

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!