Finansijske usluge

Međunarodne rezerve Rusije premašile 500 milijardi dolara

Međunarodne rezerve Rusije su prošle nedelje dostigle 502,7 milijardi dolara, premašivši ciljani nivo, saopštila je Centralna banka Rusije.

Ta suma je za 7,5 milijardi dolara veća u odnosu na nivo zabeležen nedelju dana ranije, a porast rezervi od 1,5 odsto “uglavnom je rezultat pozitivne revalorizacije i kupovine deviza u okvirima budžetskih pravila", navodi se u saopštenju centralne banke, a prenosi Raša tudej.

Iako se međunarodne rezerve Rusije mere u američkim dolarima, one su zapravo visoko likvidna strana sredstva, koja se sastoje od zaliha monetarnog zlata, stranih valuta i posebnih prava vučenja.

Uvećanje sredstava je deo nacionalne politike, kaže guvernerka centralne banke Elvira Nabiulina, koja je prošlog meseca istakla da će dostizanje cilja od 500 milijardi dolara u zlatnim rezervama i devizama biti dovoljno za rešavanje kriznih situacija, prenosi Tanjug.

Rusija u poslednje vreme znatno povećava svoje međunarodne rezerve, a u okviru šire strategije, centralna banka se odlučila da ih postepeno diversifikuje kroz smanjenje udela američkog dolara u rezervama i povećanjem zaliha zlatnih poluga da bi umanjila oslanjanje domaće ekonomije na američki dolar.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!