Društvo

Mej želi da ujedini vladu podeljenu oko Bregzita

Premijerka Velike Britanije Tereza Mej informisala je članove svog kabineta o planovima za nastavak pregovora o izlasku iz Evropske unije, u nastajanju da ujedini vladu podeljenu po tom pitanju.

Mej je ministrima predstavila detalje svog govora koji će održati u petak u Firenci, u kojem se očekuje da naglasi želju Londona da ima bliske i specijalne odnose s Briselom posle Bregzita.

Velika Britanija je u martu pokrenula zvaničnu proceduru izlaska iz EU, koja bi trebalo da bude završena za dve godine, ali u pregovorima do sada nije ostvaren veći napredak u ključnim pitanjima, među kojima su granica sa Severnom Irskom, finansijske obaveze Londona prema Briselu i prava evropskih gradjana u Velikoj Britaniji.

Evropski zvaničnici insistiraju da proces ne može da pređe u narednu fazu razmatranja budućih odnosa Brisela i Londona dok se ne reše prvo ta pitanja. Očekuje se da će sutrašnji govor britanske premijerka pomoći da se taj zastoj prevaziđe.

Lideri EU se nadaju da će Mej na neki način iskazati spremnost Velike Britanije da plati "račun za razvod", dok se neki britanski ministri snažno protive tome da se Briselu plati više milijardi evra.

Velika Britanija se nada da će se lideri EU na sastanku u oktobru saglasiti da je učinjen dovoljan napredak i da može da počne druga faza pregovora. Nova runda pregovora o Bregzitu britanskih i evropskih pregovarača biće održana sledeće sedmice.

 

Izvor: N1

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!