Industrija

"Merck" razmatra prodaju dela biznisa

Nemačka farmaceutska kompanija, Merck, razmatra prodaju segmenta zdravstvene zaštite potrošača, koji ima godišnje prihode od oko 860 miliona evra, a novac bi bio iskorišćen na troškove istraživanja novih lekova.

Fokus bi, između ostalog, bio na daljem razvoju istraživanja lekova protiv kancera i multiple skleroze. Prodaja segmenta zdravstvene zaštite potrošača fokusirala bi Merck-ovu zdravstvenu zaštitu isključivo na lekove na recept koji predstavlja rizičniji deo biznisa.

Ipak, Merck ima poverenja u svoj sadašnji razvojni plan, a prema navodima uprave novi lekovi bi mogli doneti više od dve milijarde evra prihoda godišnje, do 2022. godine. Kompanija je saopštila da su joj potrebna dodatna ulaganja da bi ostala konkurentna u segmentu zdravstvene zaštite, te su stoga uzeli u razmatranje prodaju dela biznisa ili strateško partnerstvo, ali da se konačna odluka očekuje početkom sledeće godine.

Merck je u ovoj godini prodao svoj biznis biosličnih lekova, koji razvija generičke verzije biološki napravljenih lekova, kompaniji Fresenius u transakciji vrednoj 670 miliona evra. Očekuje se da bi kompanija kroz ostale poslovne segmente, koji prodaju laboratorijsku opremu i visokotehnološke materijale, mogla ublažiti volatilnost u biznisu razvoja novih lekova. Akcije Merck-a pozitivno su regovale na novu strategiju uprave i beleže rast u poslednja dva dana od 3,3 odsto.

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!