Trgovina

"Merkator" u prvih šest meseci 2017. godine znatno povećao dobit

Trgovinski lanac "Mercator grupa" ostvario je u prvoj polovini godine prihod od 1,15 milijardi evra i čistu dobit od 10,36 miliona evra.

Prihodi grupe od prodaje bili su u prvom polugodištu za 7,9 posto manji nego u prvih šest mjeseci 2016., dok je čista dobit znatno povećana u odnosu na 3,9 miliona evra, zabeleženih u prvoj polovici prošle godine.

"Merkator" uspešno sprovodi mere optimizacije poslovanja", a reč je o novom konceptu "Merkator"-ovih prodajnih centara i obnovi, zatim merama za povećanje konkurentnosti usluga i prilagođavanju prodajnog asortimana.

Ostvarena EBITDA grupe "Merkator" u prvoj polovini godine iznosila je 58,3 miliona evra, što je za 2,2 posto više nego u istom periodu prošle godine, dok je dobit iz poslovanja porasla za 20,7 posto, na 21,7 miliona evra.

Matični deo kompanije koji posluje u Sloveniji u prvoj polovini godine je imao 637,3 miliona evra prodajnih prihoda, što je 5,3 posto manje nego prošle godine, a na pad je uticala prodaja delova kompanije izvan matične delatnosti, kao i optimizacija prodajnih kanala.

Uprava ocenjuje da je "Merkator"-ovo poslovanje stabilno, da uredno izmiruje obaveze prema partnerima i dobavljačima, kao i da radi na smanjenju rizika u vezi sa položajem "Agrokora" u Hrvatskoj.

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!