Razvoj

Milijarderi ulažu u nalazišta kobalta

Koalicija milijardera predvođena Bil Gejtsom svoje bogatstvo ulaže u startap koji pokušava da pronađe nova nalazišta kobalta.

U nadi da na svetu postoji još izvora metala koji je zahvaljujući upotrebi u električnim automobilima postao jedan od najpopularnijih svetskih dobara, Kobold Metals je osmislio algoritme kojima pretražuje Zemljinu koru.

Ta kompanija je dobila novac od investicione kompanije iz Silicijumske doline Andresen Horovic i fonda Breakthrough Energy Ventures koje finansiraju ni manje ni više Bil Gejts i desetak drugih biznismena među kojima su i najbogatiji čovek na svetu Džef Bezos, Džek Ma, Rej Dalio i Majkl Blumberg.

"Ono što stvaramo je zapravo Google Maps za Zemljinu koru, i ono što se nalazi ispod nje", rekla je Koni Čan iz Andresen Horovica, prenosi portal Novac.

Čak dve trećine kobalta dolazi iz Demokratske Republike Kongo, a Kobold Metals je već kupio nekoliko zemljišta u Severnoj Americi na kojima se nada da će pronaći taj traženi metal. Do kraja godine planiraju da poseduju desetak novih nalazišta.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!