Društvo

Ministarska konferencija o inovacijama u Beogradu šansa za čvršće povezivanje srpskih i kineskih kompanija

Četvrta ministarska konferencija o inovacijama u okviru mehanizma saradnje Kina-CIEZ, koja će biti održana 8. i 9. oktobra u Beogradu, biće prilika da se dodatno učvrste odnosi Srbije i Kine u oblasti inovacija i tehnološkog razvoja, ali i da se unapredi saradnja između srpskih i kineskih inovacionih kompanija koja će u budućnosti doprineti digitalizaciji srpske ekonomije i otvaranju novih visokotehnoloških radnih mesta u Republici Srbiji”, ocenjeno je na sastanku koji su održali ministar za inovacije i tehnološki razvoj, Nenad Popović i ambasadorka NR Kine u Srbiji,Čen Bo.

Popović je ukazao da ova konferencija ima najviši politički i ekonomski značaj za Srbiju, te da ona predstavlja šansu da Srbija potvrdi svoju poziciju jednog od najvažnijih tehnoloških partnera Kine u okviru inicijative ”Pojas i put”.

”Očekuje se učešće 17 ministara iz zemalja Centralne i Istočne Evrope, ali za nas posebnu važnost ima dolazak kineskog ministra nauke i tehnologije, Vang Džganga, jer je to prvi put da jedan kineski zvaničnik tog ranga otvara konferenciju o inovacijama u formatu 17+1”, naveo je Popović.

On je istakao da to pokazuje da Kina pridaje visok značaj saradnji sa Srbijom u oblasti inovacija.

”Očekujemo učešće više od 300 kompanija iz Kine, Srbije i zemalja Centralne i Istočne Evrope, koje će u Beogradu predstaviti svoje inovacione ideje i tehnologije", rekao je Popović.

On je najavio da će na konferenciji posebna pažnja biti usmerena na promociju Srpsko-kineskog industrijskog parka u Beogradu, čiji će budući izgled i potencijali biti predstavljeni uz pomoć najsavremenijih digitalnih tehnologija, kakve do sada nisu viđene u Srbiji.

Ambasadorka Bo je istakla da je predstojeća Četvrta ministarska konferencija o inovacijama, koju zajednički organizuju Kina i Srbija, događaj od visoke važnosti za kinesku stranu i tom prilikom izrazila uverenje da će na konferenciji biti doneti politički zaključci, i stvorena nova poslovna partnerstva, koja će dodatno učvrstiti odnose između Kine i Srbije, ali i ostalih zemalja koje učestvuju u mehanizmu saradnje Kina-CIEZ, u oblasti inovacija.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!