Trgovina

Ministri iz regiona saglasni oko postavljanja ultimatuma Zagrebu

Ministri iz regiona usaglasili su svoje stavove da postave ultimatum Hrvatskoj od sedam dana zbog odluke Zagreba vezane za novi pravilnik kojim se povećavaju tarife za fitosanitarni nadzor nad uvezenim voćem i povrćem.

Ministri su jednoglasni da Hrvatska ima rok od sedam dana da povuče mere ili će u protivnom doći do uvođenja kontramera, piše portal Avaz.ba.

Ministri trgovine iz regiona CEFTA napisali su zajedničko pismo koje će tokom dana biti poslato Evropskoj komisiji u Brisel, objavila je Radio televizija Srbije. Kako se navodi, ministri trgovine iz regiona CEFTA sinoć su na pripremnom sastanku u Sarajevu usaglasili sve zaključke povodom mera Hrvatske i dogovorili su redosled poteza u narednih sedam dana.

U Sarajevu se danas održava sastanak ministara trgovine ili poljoprivrede balkanskih država, pogođenih hrvatskom odlukom o novom pravilniku , prema kojem naknada za svaki obavljen inspekcijski nadzor ili kontrolu i svaku pojedinu vrstu voća i povrća iznosi 2.000 kuna (270 evra), dok je ranije iznosila 90 kuna (12 evra).

Uoči sastanka, ministar trgovine Rasim Ljajić je izjavio da će se izaći sa predlogom da se ukinu mere koje su protivne Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju i principima Svetske trgovinske organizacije. Ukoliko se sa hrvatskom vladom ne nađe rešenje u vezi sa merama uvećavanja taksi za srpsku robu koje je ta zemlja nedavno uvela, sledeći korak će biti obraćanje Evropskoj komisiji i kontramere.

Kako prenosi RTS, ministri trgovine iz regiona CEFTA sinoć su na pripremnom sastanaku u Sarajevu usaglasili sve zaključke povodom mera Hrvatske koja je 22 puta povećala takse na uvoz voća i povrća i dogovorili su redosled poteza u narednih sedam dana.

 

Izvor: RTS/Blic

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!