Razvoj

MMF srezao procenu rasta BDP-a Rusije

Niže cene nafte i viši porezi usporiće privredni rast Rusije u 2019. godini, saopštio je Međunarodni monetarni fond.

Iz MMF-a dodaju i da će perspektive srednjoročnog rasta ostati skromne, ako se Moskva ne pozabavi dubljim strukturnim reformama.

Rast bruto domaćeg proizvoda Rusije će usporiti na 1,2 odsto u 2019. godini sa lanjskih 2,3 odsto, usled slabijih podataka o BDP-u za prvi kvartal, nižih cena nafte i efekata povećanja poreza na dodatnu vrednost na privatnu potrošnju, ocenjuje MMF u izveštaju o Rusiji, a prenosi Tanjug.

Privredni rast Rusije bi u narednoj godini trebalo da ubrza na 1,9 odsto, podržan povećanjem javne potrošnje na infrastrukturu. Ipak, bez dubljih strukturnih reformi, dugoročni rast privrede će, kako predvidja MMF, iznositi oko 1,8 odsto. Inflacija, koja je ubrzala u drugoj polovini 2018. godine, nakon što je zabeležila istorijski minimum ranije te godine, počela je da opada i očekuje se da će se vratiti na cilj od 4,0 odsto do početka 2020. godine, navodi se u izveštaju MMF-a.

Izvršni direktori MMF-a pozvali su Rusiju da počne sa radom na ubrzanju potencijalnog rasta, rešavanju institucionalnih slabosti, jačanju finansijskog sektora i povećanju investicija i produktivnosti. "Ambiciozne strukturne reforme biće važne za podsticanje rasta", ocenili su direktori, apelujući na Moskvu da kao prioritet postavi kreiranje življeg privatnog sektora i smanjenje učešća države.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!