Razvoj

MMF upozorio Kinu da mora da smanji dug

Veliki dug Kine je na "opasnoj" putanji, koja povećava rizik od oštrog usporavanja privrednog rasta rasta, upozorava Međunarodni monetarni fond.

MMF, koji je u više navrata upozoravao Kinu zbog nagomilavanja duga, naveo je u novom izveštaju da se druga najveća svetska ekonomija mora okrenuti ka putu održivog rasta, prenosi agencija AFP. "Međunarodno iskustvo ukazuje na to da je rast kredita u Kini na opasnoj putanji, što povećava rizike od poremećaja i značajnog usporavanja rasta", naveli su stručnjaci MMF-a.

Mada su kratkoročne prognoze privrednog rasta zemlje potvrđene, to je urađeno po cenu "daljeg velikog i kontinuiranog povećanja privatnog i javnog duga, a time i povećanja rizika na srednji rok", piše u izveštaju.

MMF je zadržao prognozu rasta kineskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 6,7 odsto za ovu godinu, ali je u izveštaju upozorio da bi dug zemlje mogao da naraste sa oko 235 odsto BDP-a prošle godine na više od 290 odsto u 2022. godini.

Investicije u infrastrukturu i nekretnine po osnovu zaduživanja godinama su podsticale rast kineske privrede, ali je Peking pokrenuo stoge mere zauzdavanja kreditne aktivnosti banaka zbog straha od potencijalne finansijske krize. MMF je preporučio Pekingu da nastavi sa reformama za podsticanje rasta potrošnje.

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!