Razvoj

MMF: Uspešno završena sedma revizija aranžmana sa Srbijom

MMF je doneo odluku o uspešnom završetku sedmog razmatranja rezultata aranžmana iz predostrožnosti sa Srbijom, saopšteno je iz te istitucije.

Ostvareni su dobri makroekonomski rezultati, a realni BDP je danas na višem nivou u odnosu na period pre izbijanja globalne ekonomske krize. Inflacija se kreće u granicama dozvoljenog odstupanja od cilja, dok je deficit tekućeg računa platnog bilansa značajno smanjen, stoji u saopštenju MMF.

Kako se navodi, odlični rezultati na prihodnoj strani budžeta pružaju podršku fiskalnoj konsolidaciji, što omogućava značajno manje prilagođavanje na rashodnoj strani budžeta. Međutim, dodaju da je neophodna dalja kontrola tekućih rashoda zbog stvaranja prostora za smanjenje nivoa javnog duga kao i za veće kapitalne investicije.

Prema oceni izvršnih direktora MMF, monetarna politika je uspela da čvrsto zadrži inflaciju u ciljanim okvirima. Stabilnost deviznog kursa uticala je, kako navode, na povećano poverenje na domaćem tržištu i smanjenje uticaja "evroizacije".

Sprovođenje dogovornih mera u okviru programa doprinelo je otpornosti finansijskog sektora. Taj sektor je, kako se navodi, u znatno boljoj poziciji da podrži privredni rast. Pored toga, istaknuto je da je potrebno nastaviti s naporima u rešavanju problematičnih kredita, kao i ubrzati reforme u finansijskim institucijama sa većinskim državnim vlasništvom.

Odbor izvršnih direktora MMF-a konstatovao je da je poslovno okruženje u Srbiji unapređeno. Preporučuje se dalji napredak u sprovođenju strukturnih reformi, a od posebnog značaja je modernizacija obrazovanja, jačanje poreske administracije i restrukturiranje javnih preduzeća.

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!