Finansijske usluge

MMF zabrinut zbog zaduženja zemalja na kineskom Putu svile

Generalna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard upozorila je na rizik od finansijskih teškoća i zaduženosti zemalja uključenih u izgradnju infrastrukturnih projekata u okviru kineske inicijative Novi put svile.

Lagard je govorila u Pekingu na forumu o Novom putu svile, velikom planu koji je lansirao kineski predsednik Si Đinping 2013. godine, a koji podrazumeva razvijanje puteva, luka, železničkih pruga i industrijskih parkova širom Azije, kao i do dela Evrope i Afrike.

Inicijativa za sada okuplja 70 zemalja, koje treba zajedno da ulažu, mada je veliki broj gradilišta zapravo finansiran zajmovima kineskih institucija. Neke zapadne zemlje u tome vide strategiju Pekinga da utvrdi svoj uticaj.

"Novi Put svile svakako može da odgovori na hitnu potrebu za infrastrukturom širom sveta i donese finansiranje, koje je preko potrebno zemljama koje ga dobijaju", rekla je Lagard na skupu kineskih i stranih zvaničnika.

Ona je, međutim, upozorila da bi ta partnerstva "mogla da dovedu do problematičnog porasta zaduženja datih zemalja"  kao i da ograniče njihovu drugu potrošnju u meri u kojoj budu rasli troškovi za servisiranje duga.

"U zemljama gde je javni dug već visok, presudno je pažljivo praćenje finansijskih uslova. Treba osigurati da Put svile vodi upravo tamo gde je potreban" istakla je Lagard.

Kako navodi AFP, kineske državne razvojne banke i druge institucije zapravo daju ogromne zajmove za gradilišta pokrenuta u zemljama na Putu svile, do te mere da rizikuju da ih dovedu do neodržive finansijske situacije.

Tako je Šri Lanka, koja je uzela velike zajmove od Kine da izgradi luku, bila primorana pod teretom rastućeg zaduženja zvanično da preda kontrolu nad tom infrastrukturom Pekingu.

Lagard se založila za investicije, koje bi bile više kolektivne i pozvala na veću transparentnost.

"U velikim projektima uvek postoji iskušenje da se izvuče profit od tendera, kao i rizik da projekti propadnu ili da se pronevere sredstava. Ponekad se to čak naziva korupcija", rekla je direktorka MMF-a.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!