Industrija

Moguća jača saradnja dva auto-diva i izgradnja zajedničke fabrike u SAD

"Tojota" je najavila pregovore o jačanju partnerstva sa "Mazdom", a mediji spekulišu da su dve kompanije blizu dogovora o izgradnji fabrike u SAD, u vrednosti od 1,6 milijardi dolara. 

Prihodi "Tojote", proizvođača "korole" i hibridnog vozila "prius", uvećani su za sedam procenata na 7.050 milijardi jena, dok je kvartalni profit iz poslovanja pao za 11 odsto na 573,4 milijarde jena, delimično zbog kursnih fluktuacija. 

"Tojota", koja je prošle godine izgubila poziciju vodećeg svetskog prodavca automobila, sada očekuje profit od 1.750 milijardi jena, zaključno sa martom 2018. godine, što je više u odnosu na ranije prognoziranih 1.500 milijardi jena. U svom prvom fiskalnom kvartalu, "Tojota" je prodala 2,59 miliona vozila, što je blago više u odnosu na 2,52 miliona iz istog perioda prosle godine. 

Tražnja za "Tojotom" je porasla u Severnoj Americi, Evropi, Centralnoj i Južnoj Americi, Africi i na Blikom istoku, a takođe je registrovan rast prodaje na domaćem tržištu, Japanu, dok je prodaja u ostatku Azije pala. 

Kompanija je najavila pregovore o jačanju partnerstva sa "Mazdom", a mediji spekulišu da su dve kompanije blizu dogovora o izgradnji fabrike u SAD, u vrednosti od 1,6 milijardi dolara. 

"U maju 2015. godine, "Tojota" i "Mazda" su potpisale memorandum o razumevanju s ciljem istraživanja različitih oblasti saradnje. Nameravamo da dostavimo predlog našem odboru direktora u vezi širenja partnerstva sa "Mazdom", navodi se u saopštenju "Tojote".

 

Izvor: Sinteza Invest Group

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!