Proizvodnja hrane i pića

Moguće ukidanje uredbe o "zaštićenoj" ceni hleba

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je da će država u nekom trenutku morati da ukine uredbu o zaštiti cene hleba od brašna Tip-500.

"U nekoliko navrata smo dobili preporuku Evropske komisije da i ovu uredbu ukinemo", rekao je Ljajić za Tanjug i objasnio da je ta uredba jedina preostala uredba kojom se u Srbiji reguliše cena nekog proizvoda. Ljajić objašnjava da država uredbom o ceni hleba štiti one najsiromašnije, ali i da se ona kosi sa principima slobodnog funkcionisanja tržišta.

Ljajić je ranije izjavio da će u nekom trenutku država morati da ukine uredbu o zaštiti cene hleba, ali da hleb neće poskupeti i da građani ne treba da brinu zbog toga, te da Uredba o zaštiti cene hleba od brašna Tip 500 važi deset godina i predstavlja meru kojom se u slučaju cenovnih oscilacija štite najugroženiji.

"Mi produžavamo tu uredbu iz preventivnih razloga, iako smo mogli sutra da je ukinemo i ne bi došlo do povećanja cene hleba. Građani nemaju razloga da se plaše", rekao je Ljajić i podsetio da uredba predviđa da cena hleba od brašna Tipa 500 ne može biti veća od 46 dinara.

Vlada Srbije je na sednici prošle nedelje produžila uredbu kojom se cena hleba od brašna Tipa 500 ograničava na maksimalno 46 dinara.

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!