Društvo

Molijerovi dani 2019

Francuski institut u Srbiji organizuje od 10. do 16. maja Molijerove dane, posvećene savremenoj francuskoj i frankofonoj književnosti.

Ovo 11. izdanje spaja muziku reči, snagu romanesknog izraza i moć strip umetnosti. 

U okviru ove manifestacije organizuju se susreti pisaca, izdavača, prevodilaca i čitalaca.

Francuska vlada podržava svake godine objavljivanje tridesetak prevoda sa francuskog na srpski – putem programa pomoći izdavačima i stipendija prevodiocima. U okviru Molijerovih dana predstavljamo prevedena dela i njihove autore. 

UČESNICI IZ FRANCUSKE 

Arthur H (pesnik i muzičar) – o njegovom koncertu u Kombank dvorani bićete posebno obavešteni.

Marjam Madjidi – književnica, dobitnica francuske „Gonkurove nagrade za prvi roman“ – Marks i lutka (Albatros plus, 2019).

Veronik Olmi – književnica, dobitnica „Gonkurove nagrade studenata Srbije“  za roman Bakita (Clio, 2019).

Od Maso – strip umetnica, koja će učestvovati u debati na temu „Da li je strip književni žanr?“ i čija će izložba biti priređena u Francuskom institutu od 9-27. maja 2019. godine.

Selina Salvador – predstavnica Steiniksa, francuske izdavačke kuće (strip),  koja će učestvovati u debati na temu „Da li je strip književni žanr?“.

Gonkurova nagrada studenata Srbije biće dodeljena 15. maja 2019. godine u Ambasadi Francuske.

Nagrada Branko Jelić  - za najbolje prevode sa francuskog na srpski, koju dodeljuju Francuski institut u Srbiji i Udruženje književnih prevodilaca Srbije, biće uručena  16. maja 2019. godine u Francuskom institutu.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!