Razvoj

“Moody's”: Privredni rast u G20 premašiće tri odsto ove i iduće godine

Grupa 20 najrazvijenih i ekonomija u razvoju G20 ove i iduće godine postići će rast ekonomske aktivnosti nešto iznad tri odsto, objavila je agencija “Moody's”, potvrdivši tako svoju raniju prognozu, ali je upozorila na geopolitičke rizike, američki protekcionizam i moguće posledice zaoštravanja monetarne politike.

Zbog neočekivano snažnih podataka za prvu polovinu godine, ta rejting agencija je povisila prognozu kineskog privrednog rasta u ovoj godini, sa 6,6 na 6,8 odsto. Podignute su i procene južnokorejskog rasta, s 2,5 na 2,8 odsto, kao i japanskog, s 1,1 na 1,5 odsto.

U “Moody's”-u, takođe, očekuju da će aktivnosti u evrozoni u preostalom delu godine ubrzati, pozivajući se na snažne pokazatelje raspoloženja. Povećali su, takođe, procene za Nemačku, Francusku i Italiju.

Ovogodišnja prognoza za SAD snižena je, pak, s 2,4 na 2,2 odsto, a za iduću godinu s 2,5 na 2,3 odsto, uz argument neočekivano slabog rezultata u prvoj polovini godine i skromnijih podsticaja no što se očekivalo.

"Situacija s rizicima je povoljnija nego što je bila na početku godine", konstatuju u “Moody's”-u. "Upozoravamo ipak na rizike nepredviđenih događaja vezano za sukobe na Korejskom poluostrvu, Južnom kineskom moru i Bliskom istoku. Probno ispaljivanje projektila u Severnoj Koreji, zaoštravanje agresivne retorike na obe strane i tvrd stav Trampovog kabineta pojačali su rizik sukoba na Korejskom poluostrvu", dodaju u “Moody's”-u.

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!