Berza

Može li Bitkoin u trku sa dolarom i evrom?

"Daćete mi jedan Big Mek, veliki pomfrit i dijetalnu Koka-Kolu." "Naravno, to će Vas koštati 12 bita." Da li će ikada ovakav razgovor biti moguć ili je sve to samo naučna fantastika?

U nekom hipotetičkom svetu, 1 bitkoin vredi 1.000.000 dolara, dok 1 bit vredi 1 dolar (milioniti deo bitkoina), a 1 Satoši ima vrednost kao i 1 američki cent. Danas ne postoji zajednički stav oko toga koliko bi jedan Bitkoin trebalo da vredi.

Spektar različitih mišljenja varira od stava Džejmija Dimona, generalnog direktora „JP Morgan“-a, koji smatra da je to prevara i prema tome bezvredan, do maksimalista, koji veruju da je samo nebo granica.

Negde između te dve krajnosti, Mohamed El-Erian, bivši izvršni direktor PIMCO-a i bivši ekonomista MMF-a je nedavno rekao da "tekuća cena bitkoina predviđa masovno usvajanje ove kriptovalute u budućnosti, što se neće dogoditi" i dodao da bi „bitkoin trebalo da vredi trećinu njegove tadašnje vrednosti od 4.000 dolara“. Da li je bio u pravu? Da li je Bitkoin već dosegao vrhunac?

Bitkoin je i dalje mali

Za razliku od drugih kriptovaluta, koje imaju sofisticiranije načine upotrebe, kao što je pametan ugovor za Ethereum, glavna upotreba Bitkoina je razmena. Zbog toga su njegovi najveći konkurenti američki dolar, evro, japanski jen i zlato. Ako je cena Bitkoina već uhvatila zamah ka masovnom usvajanju, tržišna kapitalizacija svih Bitkoina bi trebala da bude bliska tržišnoj kapitalizaciji američkog dolara i zlata.

Ispostavilo se da je to daleko od stvarnosti. Dok tržišna kapitalizacija Bitkoina trenutno iznosi 90 milijardi dolara, novčana masa američkog dolara (gotovina, depoziti i fondovi tržišta novca) iznosi 12.500 milijardi dolara, dok je vrednost miniranog zlata iznosi oko 8.000 milijardi dolara. To znači da je Bitkoin vredan kao 1 odsto vrednosti svoja dva glavna konkurenta.

Trka do triliona - trka za milion

Da bi cena Bitkoina dostigla masovno usvajanje, njegova cena bi trebala višestruko da se poveća. Sledeći grafikoni ilustruju šta bi to značilo za Bitkoin da dostigne tržišnu kapitalizaciju od 1 triliona dolara (1.000 milijardi dolara) i za cenu jednog Bitkoin-a vrednog 1.000.000 dolara.

Ova ilustracija pretpostavlja da je u svetu na raspolaganju 16,5 miliona bitkoina, dok je u stvarnosti, količina dostupnih bitkoina najverovatnije mnogo manja. Stotine hiljada ili čak miliona bitkoina je bilo izgubljeno u ranim godinama, u vreme kada su Bitkoini u osnovi bili bezvredni. Satoši Nakamoto - osnivač Bitkoina - nikada nije iskoristio niti jedan od svojih milion bitkoina (koji sada vrede više od 5 milijardi dolara).

Direktorka  MMF-a Kristin Lagard je pre dve nedelje, u prostoriji punoj centralnih bankara, rekla da oni ne bi trebalo da "odbacuju" kriptovalute, jer bi one ubrzo mogle da pomrse konce centralnim bankama. Ako je to zaista slučaj, onda zaboravite cenu jednog bitkoina, jer će uskoro glavna tema biti određivanje cene jednog bita.

 

Izvor: Cointelegraph

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!