Berza

Na azijskim tržištima investitori optimistični uoči nastavka trgovinskih pregovora

Na azijskim berzama cene deonica porasle su, jer su ulagači optimistični uoči nastavka trgovinskih pregovora između SAD i Kine, dok je dolar prema korpi valuta ojačao osmi dan zaredom.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih deonica, bez japanskih, bio je u plusu 0,3 odsto.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks skočio oko 2,5 odsto, dok su cene deonica u Hong Kongu, Australiji, Šangaju, Singapuru i Južnoj Koreji porasle između 0,1 i 0,6 odsto.

Vašington i Peking izrazili su optimizam uoči nastavka trgovinskih pregovora, koji će se 14. i 15. februara održati u Pekingu, što je ponešto ohrabrilo azijske ulagače.

Dve najveće svetske ekonomije nastoje da postignu dogovor o trgovinskim odnosima do 1. marta, kada će, ako se ne postigne kompromis, SAD povećati carine s 10 na 25 odsto na 200 milijardi dolara vredan uvoz kineskih proizvoda, prenosi Seebiz.
Mnogi analitičari su skeptični, jer nisu uvereni da Kina i SAD mogu premostiti velike razlike po nizu pitanja, od intelektualnog vlasništva do transfera tehnologija, ali smatraju da bi se nekakav dogovor mogao postići.

„Neće biti pobednika u ovom trgovinskom ratu. Međutim, na nekoj će tački verovatno postići nekakav dogovor", smatra Mutsumi Kagawa, strateg u kompaniji Rakuten Securities.

Dobro raspoloženje na tržištu zahvaljuje se i rastu američkih terminskih indeksa za otprilike 0,5 odsto, što znači da bi na Wall Streetu cene deonica mogle porasti, nakon jučerašnje stagnacije.

Najviše je, više od 2 odsto, skočio japanski Nikkei indeks, što se zahvaljuje slabljenju jena prema dolaru jer zbog toga japanski izvozni proizvodi postaju cenovno konkurentniji na inostranim tržištima.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!