Razvoj

Na prodaji imovine Rokfelera u Njujorku ostvarene 22 rekordne cene

Dvadesetdva svetska rekorda su postavljena na aukciji firme "Christie's” u Njujorku, uključujući i 832 miliona ukupnog prihoda od samo jedne prodaje.

Reč je o prodaji privatne zbirke umetničkih dela i drugog blaga Pegi i Dejvida Rokfelera. Rođaci to dvoje pokojnika su te predmete prodali u dobrotvorne svrhe.

Konačni finansijski rezultat prodaje održane u petak, dvostruko je veći od dotadašnjeg rekorda od 484 miliona dolara iz 2009. godine, kada je u Parizu prodato imanje modnog kreatora Iva Sen Lorana, prenosi Beta.

"Christie's” je saopštio da je u petak prodato više od 1.500 predmeta, a najvišu cenu je postiglo sedam umetničkih dela, uključujući porcelanski servis i labudove-mamce.

Premija je bila Pikasova slika nage devojke s korpom cveća, koja je otišla za 115 miliona dolara.

Moneovo platno s njemu omiljenim lokvannjima prodato je za 84 miliona dolara, što je ; rekordna cena za neku od slika tog umetnika. Matisovo ulje, koje prikazuje ženu u turskom haremu, donelo je rekordnih 80,8 miliona dolara, što je skoro dvostruko više od najviše cene ranije plaene za neku njegovu sliku.

Servis za desert iz Sevra od 256 komada, koji je naručio još Napoleon Bonaparta, prodat za 1,8 miliona dolara što je svetski rekord za porcelan iz 19. veka.

Pegi Rokfeler je umrla 1996. godine, a Dejvid Rokfeler 2017. godine, kao poslednji preživeli unuk naftnog magnata Džona D. Rokfelera.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!